De Depot Show
Podcast gratuito

De Depot Show

Podcast de Regionaal Archief Tilburg

Este es un podcast gratuito, que puedes escuchar en todos los reproductores de podcasts. Puedes acceder a todos los programas gratuitos en la App Podimo sin necesidad de suscripción.

Welkom bij de Depot Show. De podcast waarin we het depot in duiken van Regionaal Archief Tilburg. Iedere aflevering richten we onze schijnwerpers op pareltjes uit onze collectie. Van ietwat creepy haarwerken en middeleeuwse fragmenten tot lokvogels en mysterieuze passanten. 

Otros podcasts exclusivos

Tu oferta:

Acceso ilimitado a todos los podcasts exclusivos
Sin anuncios
Descubre miles de audiolibros
Después de la prueba $99.00 / mes. Sin compromiso

Todos los episodios

11 episodios
episode Aflevering 5: Gluren bij de buren artwork
Aflevering 5: Gluren bij de buren
Het notarieel archief is niet een van de spannendste archieven die je kan onderzoeken. Het staat stijf van het formeel taalgebruik en het kan lastig te doorzoeken zijn. Maar wie goed zoekt, kan pareltjes vinden. Het gaat dus niet alleen om testamenten of houtverkopen van voorouders! Collega Ans Holman vertelt host Sterre Schlink over een aantal interessante boedelinventarissen. Wie de bron leest, maakt eigenlijk een ronde door het huis met de notaris. Wat staat er allemaal in de voorraadkamer, en hoe zag de keuken er uit? Zo ontstaat er een beeld van het huis en erf en kan je dus eigenlijk even gluren bij je historisch buren.  Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/04/10/de-depot-show---aflevering-5-gluren-bij-de-buren De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.
10 abr 2024 - 28 min
episode Aflevering 4: Mathilde Diepen artwork
Aflevering 4: Mathilde Diepen
De beeldbank van Regionaal Archief Tilburg bevat meer dan 76.000 foto’s en filmpjes. Het is een heuse schatkamer die je even terug de tijd inneemt. Naast beelden van dorpen, feesten en religieuze gebouwen bevat de beeldbank ook een collectie portretten van Mathilde Diepen (1919-1947). Het meisje komt uit een bekende Tilburgse fabrikantenfamilie en de foto’s geven een persoonlijk inkijkje in haar leven. Mathilde had naar alle waarschijnlijkheid het syndroom van Down. Deze unieke fotocollectie geeft een gezicht aan een groep mensen die tot nu toe vaak buiten de geschiedschrijving valt. Collega Teuntje van de Wouw vertelt host Sterre Schlink over het bevoorrechte leven van Mathilde, die opgroeide in een welvarend en liefdevol gezin. Daarnaast belicht ze het lot van de vele andere kinderen met een verstandelijke beperking uit die tijd. In de archieven zijn ze vaak slecht terug te vinden, waardoor de groep anoniem en onderbelicht blijft. De foto’s van Mathilde laten zien dat mensen met een verstandelijke beperking wel degelijk een belangrijke rol in het gezin en de samenleving vervulde. Ze verdienen een plek in onze geschiedschrijving! Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/03/13/de-depot-show---aflevering-4-mathilde-diepen De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.
13 mar 2024 - 31 min
episode Aflevering 3: Belgische vluchtelingen artwork
Aflevering 3: Belgische vluchtelingen
In oktober 1914 rijden de treinen tussen Tilburg en België af en aan. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang en duizenden Belgen slaan op de vlucht. Dit zorgt voor ontheemde mensen, verscheurde families en zoekgeraakte kinderen. Op het station doen de Tilburgers hun best om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Er wordt eten en drinken uitgedeeld en er wordt opvang geregeld. Naast alle vluchtelingen zijn er ook grote groepen soldaten gestationeerd in de stad. De burgemeester en het stadsbestuur maken zich zorgen. De stad is overvol en deze vluchtelingencrisis kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben. Ze zijn bang voor besmettelijke ziektes, vreemde denkbeelden en ook de openbare zedelijkheid zou in gevaar zijn. Collega Astrid te Beer deed in 2013 onderzoek naar de Belgische vluchtelingen in Tilburg. De eerste map die ze uit de archiefdoos pakte, ging over onzedelijke vrouwen. Dit trok natuurlijk meteen haar aandacht. Samen met host Sterre Schlink bespreekt ze de opvang van de vluchtelingen en hoe de burgemeester en het stadsbestuur omgingen met deze situatie. Dat vluchtelingenproblematiek van alle tijden is blijkt maar weer uit deze aflevering. Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/02/14/de-depot-show---aflevering-3-belgische-vluchtelingen  De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.
14 feb 2024 - 1 h 18 min
episode Aflevering 2: Het Rampjaar 1672 artwork
Aflevering 2: Het Rampjaar 1672
Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Deze zin wordt vaak herhaald als we het over het Rampjaar hebben. Maar wat is dat eigenlijk? Voor de Republiek der Verenigde Nederlanden luiden het Rampjaar het einde van de Gouden Eeuw in. In maart 1672 vallen de Engelsen een Nederlands handelskonvooi aan en daarna volgen er verschillende oorlogsverklaringen van onder andere de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV. De Republiek wordt van alle kanten aangevallen en het volk is in paniek. In 2022 was het Rampjaar 350 jaar geleden en collega Luud de Brouwer schreef ter ere van dit herdenkingsjaar maar liefst achttien blogs online over dit onderwerp. Hij vroeg zich af wat het Rampjaar voor de dorpen in ons werkgebied heeft betekend. Luud inventariseerde de afgelopen jaren verschillende archieven van dorpsbesturen en kwam tijdens dit werk veel mooie en interessante fragmenten tegen, over het Rampjaar. In deze tweede podcast aflevering neemt hij host Sterre Schlink mee naar het jaar 1672 en de heftige periode erna. Samen maken ze een ronde langs de dorpen en bespreken ze wat voor invloed het Rampjaar had op de levens van de gewone man en vrouw. Benieuwd naar de (archief)stukken en blogs die we deze aflevering bespreken? Bekijk ze hier:  https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2024/01/10/de-depot-show---aflevering-2-het-rampjaar-1672 De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.
10 ene 2024 - 1 h 35 min
episode Aflevering 1: Een Tilburger in Congo artwork
Aflevering 1: Een Tilburger in Congo
We trappen het tweede seizoen van de Depot Show af met een reisverslag over Congo. De 24-jarige Tilburger Henri van Kempen vertrekt in 1927 naar de Belgische kolonie en schrijft wekelijks een reisverslag voor de Tilburgsche Post. De reis duurt weken en Henri maakt van alles mee. Van een ontmoeting met Neptunus tot een levensgevaarlijke treinreis. Teuntje van de Wouw host deze eerste aflevering zodat collega Sterre Schlink over haar onderzoek kan vertellen. Naast de spannende verhalen geeft het reisverslag ook een inkijk in de belevingswereld van Henri. Na zijn verblijf van drie jaar in Congo, schrijft hij verschillende ongepubliceerde manuscripten. Hierin blikt hij terug op zijn reis en zijn veranderde opvattingen over de zwarte bevolking en het kolonialisme. Deze ontwikkeling was ook voor Sterre als onderzoeker heftig. Samen met Teuntje bespreekt ze wat dit onderzoek met haar deed en hoe we moeten kijken naar dit soort racistische denkbeelden in historische bronnen. In deze aflevering worden teksten geciteerd waarin racistische woorden voor komen, dit kan voor de luisteraar heftig en confronterend zijn. Benieuwd hoe de archiefstukken eruit zien die we in de aflevering bespreken? Bekijk ze hieronder: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2023/12/13/de-depot-show---aflevering-1-een-tilburger-in-congo De muziek is gemaakt door Job van Etten, het logo is ontworpen door DingDong, productie en mixage is gedaan door Sterre Schlink.
13 dic 2023 - 51 min

Audiolibros populares

Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de podcast y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Otros podcasts exclusivos

Audiolibros populares