Vastgoed gezocht | BNR
Podcast gratuito

Vastgoed gezocht | BNR

Podcast de BNR Nieuwsradio

Este es un podcast gratuito, que puedes escuchar en todos los reproductores de podcasts. Puedes acceder a todos los programas gratuitos en la App Podimo sin necesidad de suscripción.

Maarten Bouwhuis en Maarten de Gruyter duiken elke week in de wereld van het vastgoed. Informatief, scherp, opiniërend én met een vleugje humor. Vastgoed Gezocht biedt een wekelijkse update over de wereld van de stenen. Elke aflevering duurt ongeveer 25 minuten en geeft luisteraars inzicht in de nieuwste trends, ontwikkelingen en kansen binnen de vastgoedsector. De onderwerpen zijn niet alleen interessant voor professionals in de vastgoedbranche, maar bijvoorbeeld ook voor particuliere beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren in vastgoed.   De onderwerpen in Vastgoed Gezocht Elke aflevering behandelt een specifiek thema of aspect van de vastgoedmarkt. Over de toekomst van kantoren tot nieuw beleid voor de woningmarkt. Van investeringsstrategieën tot fiscale kwesties. En van duurzame bouwoplossingen tot het investeren in een tweede huis in het buitenland. Deskundige gasten, waaronder vastgoedanalisten, economen, succesvolle investeerders en bouwondernemers delen hun inzichten en ervaringen. Veel kopstukken uit de vastgoedwereld zijn de afgelopen jaar als gast in het programma verschenen. Onder hen onder meer minister Hugo de Jonge, bouwondernemer Job Dura, Annelou de Groot van Cushman en Wakefield, hoogleraar Peter Boelhouwer, Claire van Staaij van ABN AMRO en vastgoednestor Cor van Zadelhoff.   Informatief en opiniërend Naast analyses en discussies biedt het programma ook praktische tips en adviezen voor vastgoedinvesteerders. Die zijn niet alleen bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld net een tweede pand hebben gekocht, maar ook gericht aan professionals die investeren in grote nieuwbouwprojecten. Vastgoed Gezocht is niet alleen informatief, het programma biedt ook opinie. Elke aflevering begint namelijk met een nieuwsoverzicht, waarbij co-host Maarten de Gruyter zijn ongezouten mening laat horen.   De presentatoren van Vastgoed Gezocht Presentator van het programma is Maarten Bouwhuis. Naast zijn werk voor BNR Nieuwsradio is Bouwhuis actief als dagvoorzitter. De afgelopen vijftien jaar leidde hij honderden congressen, seminars en publieksbijeenkomsten. Daarvoor was hij werkzaam bij het Nederlands Debat Instituut als debatleider en trainer. Co-host Maarten de Gruyter is mededirecteur van Boelens de Gruyter, een bekende projectontwikkelaar voor grootschalige woon- en kantoorontwikkelingen en distributiecentra. In 2018 werd hij uitgeroepen tot vastgoedman van het jaar. Daarnaast is hij oprichter van de Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland). 

Otros podcasts exclusivos

Tu oferta:

Acceso ilimitado a todos los podcasts exclusivos
Sin anuncios
Descubre miles de audiolibros
Después de la prueba $99.00 / mes. Sin compromiso

Todos los episodios

145 episodios
episode Datacenters: een snel groeiende vastgoedmarkt artwork
Datacenters: een snel groeiende vastgoedmarkt
Nederland krijgt er steeds meer datacenters bij. Van één enkel gebouw tot de gigantische terreinen van Google en Microsoft in de Wieringermeer. Deze aflevering in het kort: ⇨ De exponentiële groei van datacenters ⇨ De businesscase van dit type vastgoed ⇨ Nederland wordt minder aantrekkelijk Even een uurtje Netflixen, foto’s opslaan in de cloud, een chatbot aan het werk zetten of Chat GPT [https://chat.openai.com/] een tekst laten schrijven. Al die activiteiten kosten rekenkracht, en dus computers, en dus serverruimte. Ons land krijgt er om die reden steeds meer datacenters bij. Het zijn er inmiddels zo'n 140, waarvan driekwart is terug te vinden in en rondom de hoofdstad. Dat heeft vooral te maken met de Amsterdam Internet Exchange [https://www.ams-ix.net/ams], één van de belangrijkste connectiviteits-knooppunten in de wereld. De komende vijf jaar zal het aantal datacenters in ons land waarschijnlijk gaan verdubbelen. Interessant domein voor beleggers Oscar Crol [https://www.linkedin.com/in/oscar-crol-15600669/?originalSubdomain=nl] is werkzaam bij CBRE [https://www.cbre.nl/] en gespecialiseerd in dit type vastgoed. Hij legt uit dat deze markt een interessant domein is voor grote beleggers [https://www.cbre.nl/diensten/vastgoed-types/datacenters]. Ter illustratie. Een 10 megawatt datacenter heeft een beleggingswaarde van ongeveer 200 miljoen euro. Waar je voor een logistiek centrum van deze omvang zo'n 1 miljoen euro aan huur kunt vragen, levert een datacenter al snel tussen 10 tot 15 miljoen euro op. Daar staat als belegger wel een relatief hoger risico tegenover. De stroomzekerheid is van het allerhoogste belang. Overheidsbeleid De afgelopen jaren groeide de weerstand tegen datacenters. Zo kondigden de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer zelfs een bouwstop aan [https://www.parool.nl/amsterdam/groei-nieuwe-datacenters-definitief-aan-banden~bc2d29f8/?referrer=https://www.google.com/], vanwege de files op het stroomnet. En in Zeewolde werd de komst van een hyperscale datacenter van Meta geblokkeerd door de landelijke overheid. Grote beleggers wijken om die reden vaker uit naar steden als Frankfurt, Londen en Dublin. Crol wijst op het belang voor eenduidig beleid, zodat beleggers weten waar ze aan toe zijn. Ook legt hij uit waarom de BV Nederland wel degelijk gebaat is bij de komst van meer datacenters. See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
06 may 2024 - 24 min
episode Dit zijn de gevolgen van de nieuwe middenhuurregeling artwork
Dit zijn de gevolgen van de nieuwe middenhuurregeling
Hugo de Jonge heeft zijn Wet betaalbare huur door de Tweede Kamer geloodst. Wat zijn de gevolgen voor de huurmarkt? Deze aflevering in het kort: ⇨ Maarten de Gruyter: ‘Puur populisme in de Tweede Kamer’ ⇨ Marijn Snijders: ‘We zien dat beleggers terugkomen’ ⇨ Dirk Brounen: ‘Overheid en marktpartijen praten tenminste weer met elkaar’ Een grote meerderheid in de Tweede Kamer stemde donderdagavond in met het veelbesproken wetsvoorstel. We kenden in Nederland sociale huur en vrije sector huurwoningen. Daar komt op landelijk niveau nu dus een derde categorie bij: de gereguleerde middenhuur [https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/wet-betaalbare-huur]. Hierbij gaat het puntensysteem tellen. Des te groter, duurder of beter geïsoleerd de woning is, des te meer punten er worden opgeteld. Woningen die volgens dit waarderingsstelsel maximaal 186 punten halen, komen in deze middenhuurregeling terecht. De maximale huurprijs in dit segment wordt 1123 euro per maand. Reacties uit de markt Volgens minister De Jonge gaat het om ongeveer 300.000 woningen die in huurprijs omlaag gaan. De wet moet nog naar de Eerste Kamer, maar ook daar tekent zich een meerderheid af. Maarten de Gruyter blijft bij zijn standpunt en noemt het een slechte wet. "Het is voor toekomstige investeerders een slechte zaak dat de spelregels tussentijds worden aangepast. Ik denk dat hierdoor uiteindelijk minder aanbod komt. Marijn Snijders is directeur van Capital Value [https://www.capitalvalue.nl/]. Deze vastgoedadviseur had de laatste maanden regelmatig contact met het ministerie van De Jonge. Hij benadrukt vooral het belang van fiscale ingrepen waarover de Tweede Kamer zich nog gaat buigen. Hoogleraar Dirk Brounen [https://www.volkshuisvestingnederland.nl/documenten/praktijkverhalen/2024/01/24/ook-in-de-gereguleerde-middenhuur-kunnen-langetermijnbeleggers-successen-blijven-boeken] is 'genuanceerd positief' over de wet. Dat er moest worden ingegrepen, was volgens hem onvermijdelijk.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
26 abr 2024 - 28 min
episode Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod artwork
Je vastgoed financieren? Er komt steeds meer aanbod
Nederlandse banken hebben vorig jaar 35 procent minder leningen voor commercieel vastgoed verstrekt dan in 2022. Dat blijkt uit een analyse van PropertyNL. Deze aflevering in het kort: ⇨ Het Nederlandse financieringsklimaat voor vastgoed  ⇨ De Britse financieringsmarkt ⇨ Huuraanbod in de vrije sector Daan Reekers is van Adelaer Financial Architects [https://www.adelaer.nl/en/], een debt broker. Het nieuws komt voor hem niet als een verrassing, het is volgens hem een voorbode voor wat het Nederlandse landschap van vastgoedfinanciering te wachten staat. De rol van banken zal afnemen, is zijn voorspelling. ‘In de Verenigde Staten wordt 70 procent van het vastgoed inmiddels niet meer gefinancierd door het bankwezen’, aldus Reekers. ‘Diezelfde trend zien we nu in Engeland en straks ook in Nederland. De markt voor vastgoedfinanciering Maarten en Maarten staan deze keer op de Dag van de Vastgoedfinanciering in Novotel Amsterdam, op uitnodiging van Mogelijk [https://www.mogelijk.nl/]. De markt voor vastgoedfinanciering is in Nederland nu nog vrij overzichtelijk. Er zijn de drie grootbanken, je hebt een handvol alternatieve financieringsplatformen en voor de megaprojecten is er de groep beleggers. Reekers komt net uit Engeland en vertelt hoe ruim de keuze daar is. Verder is hij betrokken bij een Spaanse fintech, een platform dat alle pan-Europese aanbieders bij elkaar brengt. Huuraanbod vrije sector Maarten de Gruyter verwijst in zijn nieuwsoverzicht naar een data-analyse van woningplatform Pararius [https://www.ad.nl/binnenland/huurprijzen-vrije-sector-blijven-stijgen-door-daling-aanbod-ruim-kwart-minder-woningen-dan-vorig-jaar~aaa7afdb/]. Wat blijkt? Het aantal vrije sector huurwoningen dat vrijkomt voor nieuwe huurders nam in het eerste kwartaal met bijna 28 procent af. ‘Het uitponden is nu echt op gang gekomen’, zegt Maarten. Dit leidt tot hogere huurprijzen. Zo steeg de gemiddelde vierkantemeterprijs van een huurwoning in de vrije sector  naar €18,30. Dit is een toename van 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2023  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
22 abr 2024 - 24 min
episode Hoe Maarten Feilzer (Zadelhoff) naar de vastgoedmarkt kijkt artwork
Hoe Maarten Feilzer (Zadelhoff) naar de vastgoedmarkt kijkt
Maarten Feilzer staat al vijftien jaar aan het roer van Zadelhoff. In de vastgoedportefeuille van het bedrijf zit momenteel voor ongeveer 600 miljoen aan stenen. Deze aflevering in het kort: ⇨ Maarten Feilzer over vastgoed ⇨ Samenwerken met Cor van Zadelhoff ⇨ De Amsterdamse huurmarkt Zadelhoff [https://www.zadelhoff.nl/]is tegenwoordig actief als herontwikkelaar en verhuurder, in en rondom Amsterdam. In ongeveer de helft van de locaties gaat het om kantoren, 30 procent is zorgvastgoed en 20 procent betreft woningbouw. De hoofdstad is een markt op zich, zo vertelt hij. Met name op de Zuidas worden heel hoge huren gevraagd én betaald. 'Een jaar of zeven geleden had je het over 250 euro per vierkante meter, nu gaan we met gemak naar de 600 euro. Nestor van Nederlands vastgoed Cor van Zadelhoff [https://nl.wikipedia.org/wiki/Cor_van_Zadelhoff]is nog steeds met grote regelmaat op de bedrijfsvloer te vinden. Ook telefonisch hebben de twee vaak contact. 'Hij geeft advies, gevraagd en ongevraagd', zegt Feilzer. Een groot deel van de aandelen van Zadelhoff is in handen van goede doelen stichtingen [https://zadelhoff-cultuurfonds.nl/] en dat heeft volgens hem invloed op beslissingen die in het bedrijf genomen worden. Feilzer voelt zich bij Zadelhoff naar eigen zeggen als een vis in het water, maar zegt niet bij voorbaat nee tegen een nieuwe baan als minister van Volkshuisvesting. Hij vertelt welke maatregelen hij in dat geval op de eerste dag zou nemen. De Amsterdamse huurmarkt Maarten de Gruyter is boos. Boos op de Woonbond [https://www.woonbond.nl/], maar vooral op diverse media die afgelopen week een bericht over de Amsterdam huurmarkt [https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/huurprijzen-amsterdam-hoogste-europa/]klakkeloos overnamen. Inclusef BNR. Uit een onderzoek van Housing Anywhere [https://housinganywhere.com/nl/] zou blijken dat Amsterdam de duurste huurmarkt van Europa heeft. Termen als 'ongefundeerd' en 'nepnieuws' passeren tijdens zijn betoog de revue.  See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
15 abr 2024 - 34 min
episode De businesscase van een nieuwe stadswijk in Amsterdam artwork
De businesscase van een nieuwe stadswijk in Amsterdam
Kent u dat verhaal over de ongeveer 200 betaalbare huurwoningen in het nieuwe Bajeskwartier in Amsterdam? Nou, die kwamen er niet. Door de middenhuurregeling liepen beleggers namelijk weg. Deze aflevering in het kort: ⇨ De transformatie van een gevangenisterrein ⇨ De impact van de middenhuurregeling ⇨ Overheid leeft eigen regels niet na Het was ooit de bekendste gevangenis van Nederland, nu wordt het de groenste wijk van Amsterdam. In 2017 werd de Bijlmerbajes gekocht door een consortium, bestaande uit gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital. Twee jaar later werden de markante witte torens gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe stadswijk [https://bajeskwartier.com/nl/]. Luister ook: Andre van Stigt geeft monumenten een tweede leven [https://open.spotify.com/episode/1wieZEQKfLGqBSmNkFrhgD?si=7aceb6de23144d55] De businesscase van een nieuwe woonwijk Heino Vink is één van de directeuren die het project in goede banen moet leiden. Hij vertelt openhartig over de businesscase van deze nieuwe woonwijk. ‘We hebben te maken gehad met een flinke kostenstijging van materialen en arbeid’, aldus Vink. Ook de aangekondigde regulering van de middenhuur hakte erin. Om die reden haakten beleggers het afgelopen jaar af en zijn twee geplande huurtorens inmiddels als koopwoningen aangeboden. In het hele project worden nu geen huurwoningen meer aangeboden. 'Het kan simpelweg niet uit, vertelt Vink. Overheid leeft eigen regels niet na  Maarten de Gruyter haalt een artikel aan uit het Financieele Dagblad [https://fd.nl/#:~:text=minimaal%20energielabel%20C.-,Ruim%20de%20helft%20van%20de%20kantoren%20van%20de%20Rijksoverheid%20beschikt,januari%202023%20van%20kracht%20is.]. Die krant belde met het ministerie van Hugo de Jonge en ontdekte zo dat ruim de helft van de kantoren van de rijksoverheid nog steeds geen wettelijk verplichte energielabel C heeft. De problemen zijn het grootst bij defensie. Zij beschikken over 672 kantoren, waarvan maar vijftien een zuinig energielabel hebben. Maarten denkt er het zijne van… See omnystudio.com/listener [https://omnystudio.com/listener] for privacy information.
08 abr 2024 - 30 min

Audiolibros populares

Muy buenos Podcasts , entretenido y con historias educativas y divertidas depende de lo que cada uno busque. Yo lo suelo usar en el trabajo ya que estoy muchas horas y necesito cancelar el ruido de al rededor , Auriculares y a disfrutar ..!!
Fantástica aplicación. Yo solo uso los podcast. Por un precio módico los tienes variados y cada vez más.
Me encanta la app, concentra los mejores podcast y bueno ya era ora de pagarles a todos estos creadores de contenido

Disponible en todas partes

¡Escucha Podimo en tu móvil, tablet, ordenador o coche!

Un universo de entretenimiento en audio

Miles de podcast y audiolibros exclusivos

Sin anuncios

No pierdas tiempo escuchando anuncios cuando escuches los contenidos de Podimo.

Otros podcasts exclusivos

Audiolibros populares